Forwarding is een handige functie om toe te passen op losse domeinnamen. Het verwijst jouw domein bijvoorbeeld naar een andere website, e-mailserver of zelfs een Facebook- of Twitter-pagina.
In dit artikel leer je wat DNS-records zijn, waarom ze nodig zijn en hoe je ze kunt gebruiken.
Inhoudsopgave
Wat is DNS?
DNS is het hart van het internet. De letters staan voor Domain Name System. Dit systeem omvat een gigantische databank, waarin alle domeinnamen ter wereld zijn opgeslagen.
Omdat computers met getallen werken, worden deze namen middels DNS gekoppeld aan een IP-adres. Dit is een unieke getallencombinatie waaraan elke computer geïdentificeerd kan worden.
Het DNS vertaalt domeinnamen dus in unieke IP-adressen.
Ben je benieuwd naar jouw IP-adres? Zoek het dan via deze website op.
Hoe werkt DNS?
Een DNS bestaat uit meerdere computers die samenwerken en informatie met elkaar delen. Zodra jij op het web surft, gaat het DNS in werking.
Dit proces gaat zo: nadat je een domeinnaam in de adresbalk intikt, zoekt het DNS meteen uit of het deze domeinnaam kent en verwijst je direct naar de goede plek.
Onderweg gebeurt er van alles om dit voor elkaar te krijgen. Dit proces duurt nog geen seconde.
Wat zijn DNS records en waarom zou ik ze gebruiken?
Aan jouw domeinnaam hangen een aantal DNS-records. Dit zijn gegevens die ervoor zorgen dat de bezoekers van jouw website de goede kant op worden gestuurd. DNS-records kunnen op meerdere manieren van pas komen.
Als je ooit een website hebt gemaakt onder domeinnaam ‘A’, maar nu onder domeinnaam ‘B’ verder wilt gaan, dan wil je bezoekers natuurlijk op de juiste nieuwe pagina’s laten uitkomen.
Anders is het werk onder domeinnaam ‘A’ voor niets geweest. Met DNS kun je bezoekers doorsturen (forwarden) naar je nieuwe website.
Een ander reden om gebruik te maken van DNS forwarding kan zijn dat je meerdere domeinnamen bezit die allemaal op dezelfde website uit moeten komen.
Door twee websites parallel naast elkaar te laten lopen concurreer je tegen jezelf op zoekmachines. Deze dubbele content kan schadelijk zijn voor je positie in zoekmachines, zowel voor de originele site als de kopie.
Als je de meerdere domeinnamen met DNS koppelt aan de originele website, dan heb je dat probleem niet.
In sommige gevallen kan het doorlinken van een domeinnaam naar social media handig zijn. Stel je bent startend zzp’er en je wilt alvast een domeinnaam vastleggen, maar je hebt (nog) geen geld om een website te laten maken.
Bezoekers van jouw website komen standaard terecht op een landingspagina van Hosting2GO.
Hierop staat dat de domeinnaam geregistreerd is. Het is in dit geval een gemiste kans om niet door te linken naar jouw social media pagina.
Hier heb je immers een persoonlijk profiel aangemaakt en vinden bezoekers toch noodzakelijke informatie, zoals jouw contactgegevens.
Hoe je een domeinnaam verwijst, leg ik uit onder het kopje ‘Domeinnamen doorlinken op basis van FWD’.
Kan ik zelf DNS records aanmaken?
Ja, je kunt nieuwe records aanmaken of eerder gemaakte records wijzigen. Bij Hosting2GO kom je in deze instellingen via de knop DNS in het Control Panel of via een speciale link in de online helpdesk.
Welke DNS records zijn er?
Er zijn verschillende DNS-records en allemaal hebben ze een eigen functie. Ik som de belangrijkste voor je op.
A-record
Een A-record stuurt een domeinnaam of subdomein door naar een extern IP-adres. Vergelijk het met het adressenboek in jouw telefoon. Jij tikt de naam van de contactpersoon in en jouw telefoon zoekt daar vervolgens het juiste nummer bij.
AAAA-record
De werking van een AAAA-record is identiek aan die van een A-record. Het enige verschil is dat je bij een AAAA-record alleen IPv6 IP-adressen kunt gebruiken.
CNAME record
Dit record doet ongeveer hetzelfde als het A-record, alleen verwijst niet door naar een IP-adres, maar naar een andere domeinnaam.
CAA-record
Een CAA-record is geeft aan welke Certificate Authority (CA) een SSL certificaat mag uitgeven voor het betreffende (sub)domein. Bekende Certificate Authorities zijn onder meer Sectigo (voorheen Comodo) dat de certificaten uitgeeft die je bij ons kunt bestellen.
HOST-record
Het HOST-record is een oplossing om eenvoudig extra DNS-toevoegingen te kunnen maken waarbij je gebruik maakt van externe hosts, bijvoorbeeld voor Office 365.
MX-record
Het MX-record (Mail Exchange-record) neemt jouw e-mailverkeer onder handen. Het fungeert als een soort manager die bepaalt welke servers e-mailberichten moeten verwerken en geeft de prioriteit aan per mailserver.
Een MX-record moet altijd gekoppeld zijn aan een ‘A-Record’, ‘CNAME-record’ of in ons DNS-beheer aan een ‘Externe Host’ .
TXT-record
Met behulp van deze records worden domeinnamen gelinkt aan een stuk tekst. Een TXT-record kan worden gebruikt voor verificatie en om jouw mailbox te beveiligen tegen spam.
SRV-record
Welke diensten onder jouw domeinnaam worden aangeboden, kun je bepalen met dit record. Deze wordt vaak gebruikt in combinatie met Office 365 of Google Apps.
SPF-record
Met een SPF-record geef je aan vanaf welk IP-adres er e-mail mag worden verzonden uit naam van je domein. SPF is een waarde in een TXT-record.
URL forwarding
Soms is het handig om gebruik maken van URL forwarding. Dat wil zeggen: je kunt bezoekers van jouw domeinnaam doorsturen naar een in- of externe locatie. De makkelijkste manier is door gebruik te maken van de ‘FWD methode’. Mocht het nodig zijn, dan kun je ook gebruik maken van A- en CNAME-records.
Je kunt geen A of CNAME verwijzing maken naar een hostingpakket van Hosting2GO.
Domeinnamen doorlinken op basis van FWD
Als je bij Hosting2GO een losse domeinnaam bestelt, wordt deze automatisch doorgelinkt naar een landingspagina op onze website. Je kunt dit aanpassen door de DNS forward in te stellen op een ander (sub)domein. Dat gaat als volgt:
- Ga via het Control Panel naar: ‘Webhosting’ > ‘DNS’.
- Bij het type FWD staat nu de inhoud: https://www.hosting2go.nl/domein-geregistreerd-door-hosting2go/.
- Selecteer deze tekst link en verander het in jouw gewenste (sub)domeinnaam.
- Nu kies je het type forwarding. Je kunt kiezen uit:
– 302 Found (standaard)
– 301 Moved Permanently
– Frame Forwarding. - Klik op ‘Opslaan’ en de wijzigingen zijn binnen een uur van kracht.
Domeinnamen doorlinken op basis van A en CNAME records
Bij Hosting2GO stel je DNS forwarding naar een externe locatie op deze manier in:
- Ga via het Control Panel via Webhosting naar het DNS menu. Klik op ‘Nieuw DNS record’ om een nieuw record aan te maken.
- Kies bij ‘Record of dienst’ voor ‘DNS record’. Onder bij ‘DNS record’ kies je voor ‘A-Record’ of ‘CNAME’.
- Onder ‘Hostnaam’ vul je www in als je wilt doorlinken naar het hoofddomein of de naam van het subdomein. Een hoofddomeinnaam kan zijn www.wikipedia.org, een subdomein daarvan nl.wikipedia.org. In het tweede geval vul je dus nl in plaats van www in. Onder het kopje ‘Doel’ (bij CNAME heet het ‘Waarde’) geef je vervolgens het IP-adres op, of in het geval van een CNAME record de hostname.
- Je hoeft nu alleen nog op de knop ‘Opslaan’ te klikken en de wijzigingen worden binnen een uur doorgevoerd.
Wildcard DNS
Als je een losse domeinnaam hebt, zonder webhosting, en je wilt jouw diensten volledig laten doorverwijzen naar een externe locatie, kun je gebruik maken van Wildcard DNS.
Hiervoor pas je de aanwezige A-records aan naar eigen inzicht.
Heb je een domeinnaam met hostingpakket? Dan kun je het bestaande A-record aanpassen door in het DNS menu het A-record met als een sterretje (*) als ‘Naam’ aan te passen.
Let op: Kies je voor Wildcard DNS, zorg dan dat je weet wat het effect hiervan is. Een klein foutje in de instellingen kan al zorgen dat je website en e-mail niet meer werken.
Mocht dit gebeuren, klik dan op de knop ‘Standaardinstellingen’ in het DNS menu en de ‘fabrieksinstellingen’ worden teruggezet.
Toen het internet opkwam in de jaren zeventig van de vorige eeuw, hield de Amerikaan Jon Postel handmatig een overzicht van enkele honderden domeinnamen en bijbehorende IP-adressen bij. Dit klusje groeide hem al snel boven het hoofd en begin jaren tachtig werd het systeem daarom geautomatiseerd.
Externe mailverwerking
Je wilt dat de e-mail van jouw domeinnaam wordt gelinkt aan een externe mailserver. Dit kan wenselijk zijn als je bijvoorbeeld met Office 365 of Gmail werkt.
Wij leggen in een paar stappen uit hoe je dit bij Hosting2GO doet.
- Ga via het Control Panel naar: ‘Webhosting’ > ‘DNS’. Klik op ‘Nieuw DNS record’ om een nieuw record aan te maken.
- Kies bij ‘Record of dienst’ voor ‘DNS record’. Gebruik je onder bij ‘DNS record’ een A-record, vul dan onder ‘Hostnaam’ het woord ‘mail’ in.
- Onder het kopje ‘Doel’ geef je vervolgens het IP-adres op. Klik op ‘Opslaan’.
- Maak nu een MX-record aan door bij ‘DNS record’ op ‘MX’ te klikken. Kies bij ‘Doel’ voor het A-record welke je zojuist gemaakt hebt. Als je wilt kun je eventueel de prioriteit veranderen. Normaal gesproken is dit standaard op de hoogste prioriteit ingesteld. Als je geen ervaring hiermee hebt, kun je deze instelling beter ongewijzigd laten.
- Klik op ‘Opslaan’. Het duurt maximaal zestig minuten om alles te wijzigen. Deze tijd is een indicatie, verschillende DNS-zones over de hele wereld moeten de aanpassing van ons doorkrijgen. Je begrijpt dat dit niet realtime kan.
DNSSEC
Alle .nl-domeinnamen kunnen sinds mei 2015 worden uitgerust met DNSSEC. Dit is een extra beveiliging, waarmee het bestaande DNS wordt uitgebreid.
Het helpt een aantal kwetsbaarheden van het systeem te beschermen en maakt het gebruik van domeinnamen daardoor veiliger.
Bij Hosting2GO vinden we een veilig internet belangrijk. Daarom activeren wij voor alle .nl domeinnamen die wij onder beheer hebben standaard DNSSEC.
Voordelen van een eigen domeinnaam
Er zijn veel redenen en voordelen om je eigen domeinnaam vast te leggen. Het is namelijk de basis van je website, het geeft je online identiteit en verbetert je vindbaarheid in de zoekmachines.
Daarnaast bescherm je jouw naam online door het vastleggen van een domeinnaam, of dat nu met of zonder hostingpakket is.
Dus check nu nog of jouw gewenste domeinnaam vrij is en stel naar wens DNS forwarding in.