Updates; we raden je al jaren aan om jouw website software zo goed mogelijk bij te houden. Zelf doen we dat natuurlijk ook.
Toch is overstappen naar nieuwe software niet altijd even makkelijk. Als je ooit met Joomla 1.5 hebt gewerkt, dan weet je wat ik bedoel.
Zo zit dat ook met software die op onze servers draait. Na veel testen zijn we gestart met het updaten van die software. Het hele onderliggende platform wordt vervangen en dat is een enorme klus.
In dit artikel leg ik je uit wat er gaat veranderen en welke impact dit voor jou heeft in het dagelijkse gebruik van onze diensten. Laten we eerst even kijken hoe deze updates passen in het grotere geheel.
Inhoudsopgave
We hebben een plan
We praten er misschien niet zoveel over. Toch hebben we, als grootste onafhankelijke webhostingprovider van Nederland, een duidelijk beeld bij hoe de toekomst eruit ziet. Een aantal jaren geleden hebben we de eerste stappen gezet.
Het begon met ons eigen datacenter. Daarna hebben we van alle servers de hardware vervangen. Het gehele serverpark is compleet vernieuwd; sterkere, snellere en energiezuinige servers die weer jaren mee kunnen.
De laatste stap in dit traject is de onderliggende software. Daar zijn we nu bij aangekomen. Snelheid en stabiliteit staan hierbij centraal.
Daarna zijn we echt nog niet klaar. We hebben nog heel veel plannen, die mogelijk worden als deze laatste stap is afgerond.
Hoe werkt een server eigenlijk?
De server zelf is hardware; de behuizing, een moederbord, processoren, geheugen en opslag. Wat dat betreft is een server vergelijkbaar met je computer thuis. Het verschil is dat de server geoptimaliseerd is voor continu gebruik in een geoptimaliseerde omgeving.
Door de platte en lange opbouw van een server, past deze perfect in een serverkast en die past weer heel goed in een serverruimte, zoals wij die hebben gebouwd.
Software op de server
Ook de softwarematige opbouw lijkt sterk op jouw eigen PC. Het begint met een Operating System (OS). Daarvoor gebruiken we een Linux-distributie. Dit is vergelijkbaar met Windows of MacOS op je computer thuis.
Als het OS is gestart, kun je daar verschillende programma’s op draaien die verschillende diensten op de server verzorgen.
Simplistisch gezegd; Apache en NGINX draaien je website, Postfix verzorgt de maildienst en Dovecot maakt het mogelijk dat je mailprogramma met de server kan verbinden.
Servers draaien op de achtergrond allemaal verschillende programma’s om ervoor te zorgen dat jouw website goed wordt weergegeven en je mail werkt.
Operating System vervangen
Het updaten van de software is dus nog niet zo eenvoudig. Een update van het operating system van de servers kan een grote impact hebben op de werking van de andere programma’s die actief zijn.
In dit geval is het niet een simpele klik op een knop en de update rolt uit. Het vereist veel voorbereidend werk van onze systeembeheerders en developers.
Om de webhostingservers heen draaien namelijk ook nog externe diensten, zoals een monitoringssysteem, beveiliging, connecties met ons CRM en het Control Panel. Als één ding wijzigt, kan dat invloed hebben op de hele keten.
Zowel het OS als een aantal van die diensten die daarop draaien, gaan we nu vervangen. Bij het OS gaat het om een update. Bij de meeste software kiezen we ook voor updates. Een aantal andere programma’s vervangen we voor betere alternatieven.
Wat ga jij hiervan merken
We proberen je eigenlijk zo min mogelijk te vermoeien met de techniek. Jij hebt wel wat anders aan je hoofd.
De meeste wijzigingen die we uitvoeren, zoals de verhuizing naar ons nieuwe datacenter, gaan geruisloos aan je voorbij. Een enkele klant merkte dat een IP-adres was gewijzigd. Hoewel dat een flinke operatie was, heeft vrijwel niemand iets van die verhuizing gemerkt.
Van de updates die we nu gaan doen, merk je misschien ook niet zoveel, toch gaat er wel iets veranderen.
Snellere website
Eén van de dingen die je in het dagelijks gebruik gaat merken is dat je website sneller wordt. We gaan een ander bestandssysteem gebruiken en HTTP/2 komt beschikbaar.
Beide zorgen voor een snelheidswinst.
PHP-instellingen via .user.ini
De manier waarop je PHP-instellingen kunt aanpassen, verandert ook. Standaard wordt daarbij gewerkt met serverwijde instellingen die in php.ini staan en eigen instellingen voeg je toe aan een bestand met de naam .user.ini.
Bij ons kon je alle instellingen in php.ini aanpassen. We gaan de normale manier van werken weer herstellen.
Het grote voordeel is dat je in standaard server-instellingen voor PHP geen fouten meer kunt maken. De server wordt hierdoor bovendien veiliger.
Het bestand php.ini verdwijnt. De wijzigingen kun je direct in het Control Panel aanpassen.
Het bestand .user.ini gedraagt zich zoals ook .htaccess werkt. Het werkt dus voor alle bovenliggende mappen en per map kun je met een eigen .user.ini zorgen dat voor die map weer andere instellingen mogelijk zijn.
.htaccess
Over .htaccess gesproken. Het instellen van de PHP-versie via .htaccess is straks niet meer mogelijk. Dit heeft als gevolg dat een map met een van de standaard afwijkende PHP-versie daardoor niet meer mogelijk is.
Heb je oude software draaien in een sub-map met een lagere PHP-versie dan de hoofdmap? Dan werkt het straks niet meer.
Geen zorgen. We controleren zelf eerst alle mappen op dit soort situaties en bekijken of de PHP-versie die is ingesteld nog wel relevant is. Zien we dat dit het geval is, dan nemen we contact met je op om een oplossing te bespreken.
Spam trainen met SpamAssassin
Tot nu toe kon je met SpamAssassin zelf je spam inleren. Door in het Control Panel naar de Spam-trainer te gaan kon je per e-mailbericht aangeven of het spam was.
Hoewel dit goed werkte, was de werkwijze wel wat omslachtig. Dit wordt nu aangepast.
Elke mailbox krijgt een spam-map, ook als die nu nog niet aanwezig is. Gebruik je IMAP om je mail op te halen? Dan kun je spam eenvoudig naar de spam-map slepen. SpamAssassin leert op die manier wat spam is.
Andersom werkt het uiteraard ook; als een bericht onterecht in de spam-map belandt, kun je die terug naar de inbox slepen. Dit is veel prettiger in gebruik dan de oude methode.
De optie om spam te trainen verdwijnt uit het Control Panel.
Log-bestanden
De laatste wijziging die merkbaar zal zijn is de manier waarop log-bestanden op de server worden aangemaakt. Log-bestanden doorpluizen is sowieso geen pretje, maar het wordt wel iets overzichtelijker.
Er komt onder meer een splitsing in de logbestanden per type verkeer. Zo komen er aparte logfiles voor verkeer via SSL en verkeer zonder SSL.
Verder worden proxy-bestanden aangemaakt voor de logfiles. Deze geven het verkeer via NGINX weer. NGINX wordt op korte termijn nog niet actief gebruikt, maar de logfiles zijn wel alvast voorbereid.
Alle logs, ook die van subdomeinen, vind je straks terug in het Control Panel.
Uitvoerig getest
We hebben de wijzigingen natuurlijk zo goed mogelijk getest. Daarnaast heeft een selecte groep klanten al gebruik gemaakt van de nieuwe configuratie en feedback gegeven.
Ondanks het testen en het verwerken van de feedback, kan het zo zijn dat we toch iets gemist hebben of er specifieke combinaties zijn die we niet konden voorzien.
Merk je iets bijzonders of werkt iets niet zoals je verwacht? Laat het dan vooral weten. Dan kunnen we het verder onderzoeken en werken aan een oplossing.
Al met al proberen we de impact zo laag mogelijk te houden.
Toekomst
Na het uitrollen van de updates, zijn we nog niet klaar. De volgende stap is een verdere integratie van het Control Panel, zodat je al je pakketten in één omgeving kunt beheren en dus niet meer afzonderlijk hoeft in te loggen.
Daarnaast krijgt ook de helpdesk nog een flinke gedaantewisseling. Die zal geïntegreerd worden in het Control Panel zodat je ook daarvoor niet meer apart hoeft in te loggen.
Tot zover dit inkijkje in de wijzigingen, zonder al te diep in te gaan op de techniek. We willen je namelijk zoveel mogelijk gewoon gebruik laten maken van onze diensten.
Veel wijzigingen voeren we daarom uit zonder dat je er iets van merkt. Dat betekent niet dat we niet trots zijn op wat we doen. Integendeel. We vinden de techniek zo leuk, dat we die liever voor onszelf houden.
Vind jij techniek ook zo leuk?
Houd jij, net als wij, ook zo van techniek? Lekker computeren! Dan hebben we nog een aantal leuke vacatures voor je.